Tracta'm bé

Dimarts, 1 de març de 2016 a les 14:00

Des del Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l'Anoia s'ha impulsat la campanya “Tracta'm bé” per a la prevenció del maltractament a les persones grans.

Aquesta campanya ha estat adoptada per diferents ajuntaments de la comarca adaptant-la a la seva realitat social i target de públic potencial.

La campanya amb un clar missatge sobre el respecte, valor i actiu social de la gent gran i sensibilització sobre les diferents formes de maltracte a aquest segment de la població s'articula sobre sis eixos temàtics:

 

 1. Qualitat en els serveis assistencials
 2. Autonomia de funcionament
 3. Trajectòria vital
 4. Transmissió de l'experiència i coneixement
 5. Suport quotidià
 6. Acompanyament.

Per tal de sensibilitzar el màxim de població possible, s'actuarà de manera transversal, amb moltes propostes diferents.

Biblioteca El Safareig (Abril):

 • L'Hora del Conte: Contes narrats per avis i avies de Capellades, amb temàtica sobre la gent gran, valors, respecte, etc..  adreçat a nenes i nens.

Casal de Cal Ponet (Maig-juny):

 • Contes al Casal: Lectura comentada del llibre “Contes per fer-se gran”, històries quotidianes;
 • El misteri de l'àvia Lluïsa” (L'àvia s'ha enamorat i el Jan i la Berta no entenen perquè  l'àvia està més feliç que mai i els seus pares més enfadats que mai!)

Gent Gran:

 • “Roses contra l'oblit” (Setmana/Diada de Sant Jordi): Distribució de roses i llibres per Sant Jordi a gent gran en situació de soledat i/o dependència.
 • Cinefòrum ( Setmana del 2 al 6 de maig)Saló Rosa de La Lliga / Cal Ponet: Presentat i conduït per la Pilar Salat. Projecció de la comèdia-dramàtica sobre l'amor i les (noves) relacions a la tercera edat “Elsa y Fred”, coproducció argentino-espanyola del 2005, dirigida per Marcos Carnevale i protagonitzada per China Zorrilla, Manuel Alexandre, Blanca Portillo i Roberto Carnaghi.

Primària (Cicle inicial Escola Marquès de la Pobla / Mare del Diví Pastor):

 • Activitat “Un dia seré gran, molt gran” vol aconseguir que els infants vegin la vellesa com una etapa més de la vida de les persones i de la seva pròpia vida. Amb aquesta activitat es pretén  treballar especialment l' EMPATIA i el RECONEIXEMENT com a punt de partida per al bon tracte. La idea és que els infants es posin a la pell d'una persona gran imaginant-se com seran ells en aquesta etapa.

A través d'unes sessions introductòries del professorat i d'unes lectures de contes específics, es vol que els infants es facin una (primera) idea d'aquesta etapa vital, i que vegin el col·lectiu de la gent gran com un col·lectiu molt divers (gent gran molt activa, gent gran dependent, gent gran que treballa, gent gran molt oberta, gent gran solitària…).

Després d'aquesta primera aproximació potser els serà més fàcil fer l'activitat que els proposem: un dibuix amb el títol “Un dia seré gran, molt gran”. En aquest dibuix han de reflectir com s'imaginen a ells mateixos en aquesta etapa vital. Els dibuixos, perquè siguin més creatius, poden fer-se utilitzant diferents tècniques (pintures, collage, ceres, amb roba,…). Els dibuixos s'hauran de presentar en un únic full de paper color blanc DIN A4. En el dors de cada dibuix hauria de figurar el nom i els dos cognoms de l'autor/a, l'edat i el curs i les dades del centre escolar. L'Àrea d'Educació i/o Serveis Socials  passarà a buscar-los pel centre i, de comú acord amb l'Associació de Comerciants de Capellades, seran exposats als aparadors de la Vila.

Gent jove (institut):

Ø  “Tracta'm de tu” és una proposta que neix per promoure el bon tracte entre joves i gent gran. La motivació de la proposta “Tracta'm de tu” sorgeix dels pocs espais de relació entre joves i gent gran que trobem en la  societat actual. És per això que partint de la premissa  que “sense tracte no hi pot haver bon tracte”  es vol fomentar un espai d'intercanvi a Cal Ponet on els joves de Capellades portin a terme un voluntariat tecnològic amb la gent gran (telefonia, Wassap, internet, xarxes..), i la gent gran ensenyi a ballar als nois i noies per fer un” bon paper” en les Festes del Carrer del maig/juny... (INTERCANVI INTERGENERACIONAL)

 

Comerç (Capellades Comerç, de març a juny):

 • “Establiment amb tracte” dins el marc de la campanya es farà una crida a la col·laboració del petit comerç de Capellades per detectar situacions de risc que afecten a la gent gran.

La presentació de la campanya s'ha fet el dilluns 14 de març.

Les persones grans empadronades a Capellades han rebut a casa seva les postals que s'ha editat per la campanya, que també es poden descarregar a continuació.

 

Darrera actualització: 14.12.2016 | 00:14