Telèfons d’atenció psicològica

Dijous, 21 de maig de 2020 a les 00:00

L’actual situació de crisi sanitària i econòmica provocada arran del Covid-19 també ha disparat els casos que necessiten atenció psicològica.

D’una banda, hi ha les situacions d’angoixa i ansietat provocades per la incertesa d’aquesta nova malaltia, i el nou horitzó que planteja i d’altra banda els casos anteriors al covid-19 ja gairebé superats que el confinament ha fet retornar i, finalment, també hi ha els processos de dol no resolts per les persones que han perdut algun ser estimat.

Per això, davant els primer símptomes és important demanar ajuda psicològica. Aquests dies molts professionals i entitats ofereixen els seus serveis de manera gratuïta, mentre duri l’actual situació. La regidora d’Acció Social, Marta Alarcón, anima “a trucar totes les persones que es trobin en alguna d’aquestes situacions. D’entrada, animar-se a trucar, ja seria per a ells una bona ajuda”.

Aquí pots consultar un llistat amb les entitats i professionals, amb els telèfons i els serveis que ofereixen:

- Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha posat en marxa un nou servei d’atenció telefònica per donar suport emocional a la ciutadania. La mesura s’ha pres davant l’alerta sanitària originada per la Covid-19 i tindrà una vigència inicial de tres mesos. L’objectiu és vetllar per la salut mental i emocional de la població, sobretot, de les persones més vulnerables, davant el possible deteriorament com a conseqüència del confinament.

El número de telèfon és el 649 756 713 i l’horari d’atenció és de dilluns a diumenge, de 9.00 a 20.00 hores. Al principi s’activaran quatre línies, que podran arribar a un màxim de divuit d’acord amb la demanda, i 36 psicòlegs i psicòlogues amb experiència en emergències atendran les trucades. El telèfon estarà a disposició de qualsevol persona que ho necessiti i, si el o la professional ho determina, es faran derivacions al servei psiquiàtric o psicoterapèutic pertinent.

Aquest nou servei d’atenció psicològica per a la ciutadania en general es complementa amb altres serveis específics per a diferents sectors:

+Suport emocional als autònoms i autònomes: el número de telèfon és el 900 505 805 (amb clau d’accés AUTONOMS2020) i funciona de les 6.00 a les 24.00 hores.

+Suport emocional a les treballadores de la llar i de la cura: el número de telèfon és també el 900 505 805 (amb clau d’accés DOMICILIO2020) i funciona de les 6.00 a les 24.00 hores.

+Suport psicològic per al personal municipal en serveis essencials: el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un nou servei d’assessorament psicològic per al personal que treballa aquests dies en serveis considerats essencials.

+Suport psicològic per a altres professionals de serveis essencials: el número de telèfon és el 935 678 856 i l’horari d’atenció és de dilluns a diumenge, de 9.00 a 20.00 hores.

-Telèfon de l’Esperança: el número actual és el 682 900 500 i funciona les 24 hores al dia els 365 dies de l’any.

- SAIC –APINAS va posar en funcionament l'espai d'atenció psicològica durant els primers dies de confinament a la Conca d'Òdena. Són un equip de professionals amb àmplia experiència clínica per acollir tot tipus de malestar, ansietat, fòbies, pors, pensaments dolorosos… Es planteja com un servei obert a la població, una aportació per la responsabilitat pública i social que té l'entitat vers la conca i la resta de la comarca. Les persones que vulguin consultar, poden contactar amb APINAS per correu electrònic apinas@apinas.cat, o bé trucant al telèfon d'APINAS 938041061, de dilluns a divendres de 9 a 2. Els professionals es posen en contacte telefònicament o via correu electrònic amb aquestes persones i a partir d'aquí s'inicia l'atenció. Des del Servei d’Atenció i Consulta (SAIC – APINAS) oferim atenció psicològica o consultes puntuals online, gratuïta, durant el temps de confinament.

- L’Associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia, ofereix un servei d’atenció psicològic gratuït per la crisi del Covid19: L’Associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia (APPA) és una entitat sense ànim de lucre que té com a propòsit apropar la psicologia a totes les ciutadanes i ciutadans de la nostra comarca. Veient els efectes emocionals i les conseqüències en la salut mental de la població que està tenint aquesta pandèmia, l’APPA està oferint un servei de suport psicològic gratuït tant per a professionals de la salut com per a persones que d’altres maneres es veuen afectades per aquesta greu crisi.

Per accedir a aquest servei, cal enviar un correu electrònic a l’adreça anoia.app@gmail.com. Cal deixar el nom i el telèfon de la persona que necessita ajuda, així com una breu explicació de la situació.

- La sectorial de psicologia de l’Assemblea Nacional Catalana, ha ampliat l’horari d’atenció, que ara serà de dilluns a diumenge de 9 a 21 h, i ha fet extensible el servei a totes les persones que ho necessitin. A partir d’aquesta setmana, l’entitat amplia el seu servei d’atenció i suport psicològica per a malalts de la Covid-19, persones del seu entorn, personal sanitari i tothom qui ho necessiti. Psicòlogues i psicòlegs estaran disponibles per atendre els dubtes, les inquietuds i donar eines perquè es puguin gestionar les emocions i l’angoixa que pot provocar aquesta situació. El servei s’oferirà de dilluns a diumenge de 9 h a 21 h, al telèfon 93 347 1714, extensió 1036 i será totalment gratuït.

- Creu Roja Anoia: ofereix el servei d’atenció psicològica per a tothom que ha perdut un familiar durant el Covid-19 al telèfon 678 51 74 37 (de 8 del matí a 8 del vespre).

- Catalunya Contra el Càncer: ofereix un servei gratuït d’atenció al DOL, per a tota la ciutadania. Cal trucar al telèfon 900 100 036, obert les 24 hores del dia, tota la setmana.


 

Darrera actualització: 21.05.2020 | 09:39