Motiva't: Tecnologia digital per deixar de fumar

Dijous, 28 de maig de 2020 a les 00:00

Segons han informat des del CAP-Capellades en motiu del Dia Internacional Sense Tabac -el 31 de maig-, actualment qualsevol ciutadà pot consultar i gestionar des d’un ordinador o des d’un mòbil les seves dades, visites, resultats i pot contactar amb els professionals de l’Atenció Primària mitjançant les eines de la comunicació digital: “la meva salut” i la “e-consulta”, sense necessitat de presenciar-se al Centre de Salut.

En la plataforma digital “la meva salut”, la ciutadania pot revisar totes les dades sanitàries: proves, resultats, programació de visites, medicació, estat vacunal, etc. Dins d’aquesta plataforma trobem l’aplicació “e-consulta” que permet contactar amb el professional sanitari via correu electrònic. És una eina molt útil per donar resposta a la demanda de dubtes, consultes i/o peticions de l’usuari cap el professional sanitari. També permet l’opció d’incorporar arxius, fotografies i altres documents que el professional sanitari inclou a la història clínica compartida de l’usuari.

Aquestes noves tecnologies permeten: facilitar l’accés de la ciutadania, agilitzar el procés d’atenció sanitària i afavorir la coresponsabilitat de l’usuari en la cura de la seva pròpia salut

Però, a més, aquestes noves eines tecnològiques del sistema sanitari són una oportunitat per oferir nous recursos per deixar de fumar, permetent l’accés als Centres de Salut i adaptant-se a les necessitats i exigències dels usuaris en els moments actuals. Si, a més, tenim en compte que, majoritàriament, la franja d’edat de les persones fumadores inclou que tenen una activitat laboral i personal que pot dificultar l’accés presencial al Centre i ser atès pel professional de referència, en el CAP de Capellades oferim un espai dirigit a la intervenció professional sobre tabaquisme en l’ajuda al usuari per deixar de fumar.

Es tracta d’un nou entorn de treball: la VIDEOCONSULTA

En un espai com si es tractés de la pròpia consulta, en un model unipersonal: el professional referent de salut format en tabaquisme i el usuari que fa la demanda per deixar de fumar i en el horari determinat per l’usuari i durant la obertura del Centre.

Segons els resultats de l’enquesta de la Setmana Sense Fum de l’any 2018, el 87,7% de persones fumadores va deixa de fumar pel seu compte, però només el 5% ho va aconseguir un any després. La mateixa enquesta ens diu que, en el cas de rebre l’assessorament i la guia d’un professional sanitari, aquest percentatge d’èxit es multiplica sobrepassant el 30%.

Així mateix, els resultats de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2017, evidencien que un mil·lió i mig de persones (al voltant del 24% de la població catalana), major de 14 anys és fumadora. Moltes d’aquestes, en un moment o altre de la seva vida, han fet al menys un intent per deixar-ho. Un 70% manifesten que volen deixar de fumar i unes 60.000 persones ho aconsegueixen cada any a Catalunya

CAP de CAPELLADES: 93 801 1691

TRUCA, GESTIONAREM LA TEVA VIDEOCONSULTA SOBRE TABAC

Darrera actualització: 28.05.2020 | 22:00