La Prèvia deixa el llistó molt amunt

Diumenge, 14 d'agost de 2022 a les 00:00

Capellades està de Festa Major. Hem començat per La Prèvia i tot seguit, 4 dies de festa grossa.

Les propostes són per totes les edats i malgrat la més que intensa calor d’aquests dies, cal destacar la bona participació a tots els actes organitzats.

La Prèvia va començar ja el cap de setmana del 6 d’agost amb una pintada mural i una cursa d’orientació, seguint amb un concert d’orgue a l’església de Santa Maria.

Però el ritme fort l’ha agafat dijous al vespre amb un sopar popular de la FMP que va omplir la plaça de la Bassa, acabant amb el bon jazz de la C15 Jazzband.

Divendres al matí la terrassa de La Lliga va acollir el vermut de glossa i corrandes amb la Núria Casals, el Ferriol Macip i el Marcel Marimon fent passar una distreta i musicada estona de rimes.

Per la tarda, i amb una calor terrible, la plaça de La Lliga es va omplir d’art. Novament El Taller, La Lliga i l’Ajuntament van saber posar en valor el talent artístic de Capellades, molt variat i amb uns participants d’edats molt diverses.

Els més petits, però, esperaven amb candeletes el Correfoc Infantil. Va sortir de la plaça de la Bassa i durant una llarga estona va omplir el passeig de foc i fum, amb uns dimoniets molt engrescats. La traca final, un petit i inesperat castell de focs.

Encara per la nit es va poder gaudir d’una bona entrada als concerts de la FMP amb BlackFang, Jazzwoman i el Dj Ivannox Selectah.

Dissabte es va començar inaugurant l’exposició “Neanderlife. Moments de la vida neandertal”, amb el regidor de cultura, Àngel Soteras, i una de les directores de les excavacions a l’Abric Romaní, Gema Chacón. La mostra es pot ara visitar a Casa Bas els dissabtes, diumenges i festius pel matí de 12 a 14h i tardes de 18 a 20h, fins el 4 de setembre. Els dos van coincidir en valorar aquest espai capelladí com un dels jaciments bàsics actualment per estudiar la vida dels neandertals, a nivell acadèmic.

Paral·lelament On the Road, de la Cia. Bergamotto, animava el matí de Botigues al carrer, organitzat per Capellades Comerç i amb prou públic tot i la calor que convidava poc a voltar.

A la 1 es va estrenar l’escenari renovat de la Font Cuitora -amb una nova vela i el terra amb gespa- amb el concert The Lemon Day, protagonitzat pels Telewawachi Kilili.

Per la tarda, tot i la ja altíssima temperatura, es va fer el primer espectacle de la plaça de la Infància -St. Miquel- amb Party Time dels Bergamotto, proposat per Xarxa.

Un dels moments més esperats és sempre el pregó. Aquest any se celebren 40 anys d’excavacions continuades al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades. Per això s’ha volgut fer un reconeixement a les persones que n’han estat els protagonistes directes, i va ser l’Eudald Carbonell -el director en aquetes 4 dècades- qui va protagonitzar el parlament. Primer va parlar l’alcalde, Salvador Vives, destacant la participació de 30 entitats en aquesta Festa Major. Seguidament la regidora de Festes, Susana Moreno, va parlar de la importància d’evitar la homogeneïtzació posant en relleu fets singulars com la cultura de cada lloc, amb les seves festes majors.

Seguidament va intervenir Eudald Carbonell, recordant totes les persones que en aquests anys han acompanyat els treballs fets al jaciment i fent reflexionar els nombrosos assistents, deixant en l’aire la pregunta de cap on volem anar, per valorar si llavors ens cal o no analitzar el passat.

Un dels moments àlgids de la nit va ser l’estrena del màpping que s’ha elaborat per aquests 40 anys, que es va projectar sobre la façana del Museu Molí Paperer. Llum, foc i efectes per posar en valor uns dels elements patrimonials més destacats de la vila, el jaciment de l’Abric Romaní, recuperant la figura del seu descobridor, Amador Romaní, i del director prolongat en el temps de l’excavació, Eudald Carbonell. També es va presentar els equipaments que en el futur hi donaran servei.

Tot seguit la plaça plena de la Bassa es va buidar per anar a omplir la plaça Catalunya, primer amb 500 persones al sopar de les entitats i després moltes més que s’hi van afegir per participar en els 4 bingos. Encara més tard es va treure les taules i la festa va continuar, ja amb un perfil més jove, ballant amb la música del Dj Arnau Batlle.

També a la mateixa hora la plaça de la Bassa ballava amb els concerts de Milenrama i Eterns.

El darrer dia de La Prèvia va acabar tard, deixant tothom amb ganes d’esprémer al màxim els 4 dies de Festa Major.

Darrera actualització: 14.08.2022 | 20:25