El ple de l’Ajuntament aprova mesures per millorar la situació de crisi provocada pel Covid-19

Divendres, 29 de maig de 2020 a les 00:00

Aquest dimecres 27 de maig s’ha celebrat la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Capellades, amb l’assistència dels 13 regidors de la corporació.

La sessió, que s’ha pogut seguir en directe des del Canal YouTube de l’Ajuntament, ha començat amb l’aprovació de la celebració telemàtica del Ple, l’aprovació també per unanimitat de l’acta anterior i els darrers decrets d’alcaldia.

El primer tema tractat ha estat l’aprovació d’un conveni específic entre l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social PHES i l’Ajuntament per a la campanya d’excavació al jaciment de l’Abric Romaní. El regidor de Cultura, Àngel Soteras, va detallar que el conveni específic d’enguany s’inscriu en el conveni marc de col·laboració continuada amb aquesta entitat des de l’any 2009 i que contempla les excavacions a l’Abric Romaní l’agost de 2020 a l’espera de confirmar les condicions en què realment s’efectuaran atesa l’actual situació.

Seguidament, i també per unanimitat de tots els grups, s’ha aprovat una modificació de crèdit del pressupost 2020. Tal com va detallar el regidor d’Hisenda, Jaume Solé, “amb aquesta important modificació, proposem traspassar els recursos de partides que no es podran dur a terme de moment i destinar-los a fer front a l’actual situació de crisi sanitària i econòmica. La modificació és de 180.000 euros que es destinaran a ajudes a famílies per a subministraments bàsics i lloguer, compra de tabletes per a alumnes amb necessitats educatives, ajuts al comerç, etc. i també per a despeses sobrevingudes com la necessitat d’augmentar serveis com la neteja o inversions en enllumenat”.

També en aquesta línia d’ajuda es va aprovar la modificació de la taxa que regula l’ús de les terrasses. L’equip de govern va explicar que amb l’objectiu d’ajudar a la restauració, tancada durant moltes setmanes, es deixarà de cobrar la taxa de terrasses mentre no es torni a la normalitat. “Així ajudarem a reactivar el comerç i a recuperar la sensació de normalitat entre la ciutadania”.

Seguint les condicions pactades al Conveni amb els treballadors, el setè punt de l’ordre del dia va aprovar l’increment de les retribucions per dietes i desplaçaments, amb les pautes dictades per a la millora de l’ocupació pública.

Abans de passar a precs i preguntes el consistori va aprovar per unanimitat la creació de dues ajudes. La primera, explicada per la regidora d’Habitatge, Adela Morera, “està dividida en dues línies que tenen per objectiu d’una banda ajudar a despeses de lloguer i de l’altra als subministraments de la llar. Seran per fer front a despeses dels mesos de març a maig, seguint uns requisits que es poden consultar a les bases reguladores, com ara estar a l’atur. El màxim serà de 1000 euros per ajudes al lloguer i màxim de 500 per ajudes a subministres de la llar”.

L’altra ajuda aprovada amb l’objectiu de millorar la situació generada per la pandèmia, va ser explicada pel regidor de Promoció Econòmica, Àngel Soteras. “Durant l’estat d’alarma hi ha hagut comerços que per llei han hagut d’estar tancats, sense ingressos i havent de pagar despeses fixes. Proposem una línia d’ajuts de fins a 600 euros per a despeses fixes com electricitat, lloguer de local comercial, etc. generades des del tancament obligatori fins al restabliment del 100% de l’activitat. D’altra banda, hem buscat també simplificar els tràmits i hem previst que es pugui disposar d’una bestreta abans de la justificació final per facilitar la situació”.

Abans d’acabar la sessió, els grups municipals de l’oposició van presentar les seves qüestions. Va començar el portaveu de Ciutadans, Valentín Guerra, sol·licitant -entre d’altres qüestions- els números de l’any passat de la Piscina Blava. El regidor d’Hisenda va contestar que els rebrà en breu.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Aaron Alcázar, va també –entre altres temes- demanar per la Piscina. La regidora d’Esports, Anna Xaus, li va explicar que encara s’està pendent de les instruccions pertinents per les autoritats superiors, però que el govern hi està treballant per tenir-ho a punt per si es pot obrir.

Finalment, el regidor del JxC, Marcel·lí Martorell va demanar –entre altres temes- per l’arranjament efectuat al camí de la Casa dels Enanitos. L’Alcalde, Salvador Vives, va respondre que després de la tempesta del Glòria havia quedat molt perjudicat i que els serveis tècnics hi van intervenir per fer l’actuació realitzada.

El Ple va acabar amb les preguntes dels assistents, a través del xat del Canal de YouTube, dues hores i quart després d’haver començat.

Darrera actualització: 29.05.2020 | 09:19