El Museu Molí Paperer de Capellades: Bé Cultural d’Interès Nacional

Dimarts, 25 d'abril de 2023 a les 00:05

El Govern de la Generalitat acaba de declarar el Museu Molí Paperer de Capellades com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, amb l’objectiu de mantenir viva la seva funció industrial i delimitar el seu entorn de protecció. 

Aquesta màxima protecció que atorga el Govern dona a l’equipament el reconeixement com a un dels béns més rellevants de Catalunya, ja que es tracta d’un edifici que manté viva la seva funció industrial. L’entorn de protecció d’aquest BCIN, respon a criteris de correcta visualització i integració de l’edifici dins l’entorn urbà en què s’emplaça, definit principalment per les finques adjacents i les construccions més pròximes.

Tal com ha destacat el mateix Govern en roda de premsa, “El Museu Molí-Paperer de Capellades és un museu secció del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Es tracta d’un equipament viu i actiu que combina la capacitat didàctica i de difusió patrimonial amb la conservació autèntica de l’edifici i el manteniment del procés manufacturer original, a més de la maquinària de l’època. El museu també alberga un gran nombre de peces de mobiliari, maquinària, i estris d’importància històrica utilitzats per a la confecció del paper.

L’edifici manté de forma completa i original les característiques constructives tradicionals dels molins paperers catalans i, a la vegada, introdueix nous elements constructius com ara l’ús de columnes de ferro colat en els pisos superiors, en lloc dels habituals pilars d’obra. Cal destacar les seves considerables dimensions, que el converteixen en un dels edificis paperers més grans de la comarca.

Les col·leccions i la documentació que s’hi conserven fan d’aquest museu un dels centres més importants d’abast internacional dedicats a l’estudi i la difusió del paper en tots els seus àmbits. Les diverses exposicions que organitza permeten conèixer la història del paper des dels seus orígens fins als processos actuals de fabricació, de la fabricació del paper a mà al seu vincle amb la impremta.

El Museu Molí-Paperer desenvolupa també altres vessants, a més de la de mantenir la tradició de fer el paper a mà. Per exemple, treballa en la creació d’una gamma de papers innovadors que responen a la demanda del mercat actual, així com en la fabricació de papers especials sota encàrrec”.

Aquesta és la segona declaració d’un espai capelladí com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Recordem que el 30 de març es va declarar també com a BCIN el conjunt arqueològic de la Cinglera del Capelló, dins la categoria de Zona Arqueològica.

Darrera actualització: 25.04.2023 | 14:30

Enllaços