El dimarts 15 d’octubre Capellades retrà novament homenatge al President Companys

Dijous, 3 d'octubre de 2019 a les 00:00

A banda de l’habitual parlament institucional i l’homenatge floral davant el monument del carrer Lluís Companys, també es representarà l’obra “Mort a les cunetes”, de l’actor igualadí Joan Valentí.

A mitjanit del 9 de febrer de 1939, nou republicans civils van ser traslladats de la presó de Manresa per ser afusellats a Can Maçana, al peu de la muntanya de Montserrat. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells –Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho. A partir d’aquest relat i d’altres de coetanis seus, l’historiador surienc Albert Fàbrega reconstrueix aquest fosc capítol de la repressió franquista. Ara, l’actor igualadí Joan Valentí i el director David Pintó parteixen d’aquest relat per presentar Mort a les cunetes, un emotiu espectacle de creació pròpia en el qual porten a escena cinc monòlegs dels protagonistes d’aquella terrible nit, per reconstruir els fets des de la força de la paraula i la música.

La fossa comuna amb aquests vuit afusellats encara no ha estat localitzada a dia d’avui i és per això que l’espectacle també és un reconeixement moral i públic a aquestes persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

“Continuem recuperant la memòria històrica d’un temps, el de la repressió franquista, que malauradament no sembla del tot superat –recorda Àngel Soteras, regidor de Cultura-. Ho fem recordant figures com el propi President Companys o Rovira i Virgili, però també víctimes més properes com vam fer en el seu moment amb l’homenatge als capelladins jutjats i condemnats per tribunals de guerra franquistes o ara amb aquesta obra sobre l’assassinat a Can Massana de 9 presos civils republicans”.

“Mort a les cunetes” es representarà el 15 d’octubre al Teatre de La Lliga a les 8 del vespre i l’entrada serà gratuïta.

Darrera actualització: 03.10.2019 | 13:32