Comença la XXIII Setmana Sense Fum

Dijous, 19 de maig de 2022 a les 00:00

Del 25 al 31 de maig es farà la XXIII Setmana Sense Fum amb l'objectiu de sensibilitzar a la població de la importància que té per la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. FEM SALUT, GRÀCIES PER NO FUMAR.

El lema d’aquesta edició és “Viu sense fumar i comença a sumar”, intentant fer realitat el compromís de promoure conductes saludables, tant per infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran.

Al CAP de Capellades i als Consultoris de La Torre de Claramunt i Vallbona d’Anoia s’ofereix la Consulta

d’Infermeria per donar suport  i ajudar a deixar de fumar. Cal demanar cita prèvia explicant el motiu, en

alguna d’aquestes opcions:

-  opció 1: per La Meva Salut

opció 2: trucant  al 061 Salut Respon, des d'on programaran amb l'equip d'atenció primària i també disposen d'un servei de suport i seguiment de deshabituació al tabac.

opció 3: Trucant al Callcenter 93 326 89 01

opció 4: telefònicament de dilluns a divendres de 8 a 20h al CAP Capellades, telèfon: 938011691.

 

El passat 13 de desembre de 2021 (noticies departamentals. Ginebra), la Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar la CAMPANYA MUNDIAL del Dia Mundial Sense Tabac de 2022, a celebrar el proper 31 de maig,  amb el lema de: “EL TABAC, UNA AMENAÇA PEL NOSTRE MEDI AMBIENT”; amb l’objectiu de sensibilitzar al públic del impacte ambiental del tabac en el nostre medi, des del cultiu, la producció i la distribució del tabac fins als residus tòxics que generen.

La campanya també denuncia l’afany de la industria tabaquera en encobrir els danys ocasionats: la tala de 600 milions d’arbres, de 22.000 milions de litres d’aigua per fabricar cigarretes i cigars i amb residus es parla de 84.000 milions de tones d’emissions de diòxid de carboni (CO2) alliberats a l’atmosfera provocant augment de la temperatura mundial; a més, de la pèrdua de recursos necessaris i perjudiquen els ecosistemes del nostre planeta. 

A tenir en compte que:

* el cultiu, la fabricació i el consum del tabac enverinen l’aigua, el sòl, les platges i els carrers de ciutats i pobles amb productes químics, residus tòxics, burilles, microplàstics i residus de cigarretes eletròniques.

*la indústria del tabac es beneficia de la destrucció del medi ambient i cal que es responsabilitzi d’aquesta destrucció mediambiental i pagui pels residus i els danys que ocasiona,  a més de recuperar el cost de la recollida d’aquests residus.

*el fum del tabac conté gasos amb efecte hivernacle que provoquen la contaminació del aire circulant, contribuint a augmentar els nivells de contaminació del medi ambient.

*cal que els governs i els responsables polítics donin suport i recolzament als agricultors de tabac per tal d’oferir alternatives i sostenibilitat per reduir el impacte mediambiental del cultiu, secat i fabricació del tabac, alhora que ha de tenir vigilància en les mesures de control del tabac.

La OMS i la Secretaria del Conveni Marc pel Control del Tabac (CMCT) han sol·licitat a tots als governs del món que prohibeixin a les multinacionals tabaqueres que desenvolupin la pràctica del “greenwashing”, que traduït vindria a dir “rentat verd d’imatge”, es tracta d’un blanqueig ecològic per millorar la seva imatge amb la intenció d’augmentar les vendes i els beneficis.

 

DEIXAR DE FUMAR APORTA BENEFICIS A TOTES LES PERSONES QUE FUMEN I A LES QUE NO FUMEN

 

Darrera actualització: 24.05.2022 | 11:33