El Govern declara la Cinglera del Capelló com a Bé Nacional d’Interès Cultural
Dimarts al matí el Govern de la Generalitat ha aprovat la declaració de BCIN, en la categoria de Zona Arqueològica, al conjunt arqueològic de la Cinglera del Capelló.
La declaració inclou 17 jaciments, entre els quals destaca l’Abric Romaní on aquest estiu s’ha descobert les restes parcials d’un crani de Neandertal datat fa més de 60.000 anys, durant la 40ena campanya d’excavació de l’època moderna, lidera per l’equip del científic Eudald Carbonell. En aquests 17 jaciments s’ha trobat restes arqueològiques de diferents períodes, des del Paleolític mitjà fins a l’edat de Bronze.
La delimitació del Bé Cultural d’Interès Nacional de la Cinglera del Capelló es basa en la pròpia orografia del terreny i segueix criteris científics de conservació i preservació del patrimoni històric. Així, comprèn tota la zona natural de la cinglera, és a dir, l’accident geogràfic des de la seva cota més alta fins als peus d’aquesta. La superfície total de la delimitació és de 48.788 m2.
Configuren aquest conjunt els jaciments arqueològics següents: Abric Romaní, Cova dels Degotalls, Cova de la Miranda, Cova d’en Sellarès, Estació Agut, Balma de la Costa de Cal Manel, Cova del Pau Antón, Balma dels Pinyons, Cova d’Antoni Zuleta, 19 Cova de Lluís M. Vidal, Cova del Simeó, Cova de Cal Ferrer, Abric de la Consagració, Jaciment del camí del Pont del Bisbe – Costa de Cal Manel, Cova de Matías Pallarès, Cova del Paranò i Cova d’en Jaume Forcada.