Consells per a l'estalvi d'aigua a les llars

Dijous, 18 de gener de 2024 a les 00:00

Capellades està en situació d'excepcionalitat i el proper mes, si no hi ha un canvi imprevist, entrarà en estat d'emergència.

Per això cal recordar un seguit de consells que poden servir per estalviar consum d'aigua a les llars:

- Tanca bé les aixetes i arregla les que gotegin: Són recomanables les aixetes de monocomandament, i sempre en bones condicions. Una gota cada dos segons pot suposar la pèrdua de 6.000 litres d’aigua l’any. Si evitem això, podem estalviar uns 30 litres al dia. 

- Fes servir airejadors o reductors de cabal: Col·locats a les aixetes, redueixen el cabal d’aigua però no la utilitat. Poden ajudar a estalviar fins a un 50% d’aigua.

- Tanca l’aixeta mentre… et raspalles les dents o et rentes la cara, t’afaites o fregues els plats. També pots fer servir un got per a rentar-te les dents.

- Són millors les cisternes de doble càrrega: Permeten buidar tota la cisterna o només la meitat, segons les necessitats. En alguns casos, també compten amb sistema per a aturar la descàrrega d’aigua de manera voluntària. Si la cisterna del teu vàter no disposa d’aquest mecanisme, pots recórrer al sistema casolà de posar una ampolla de litre plena de sorra dins de la cisterna. Aquest truc et permetrà estalviar més de 4.000 litres d’aigua l’any.

- Aposta per la dutxa: Tot i que una banyera pot ser molt relaxant, omplir-la suposa uns 300 litres d’aigua. Amb una dutxa d’uns 5 minuts, gastaràs 80 litres. I això sense comptar els airejadors de l’aixeta: en aquest cas, pots reduir la quantitat a 60 litres d’aigua.

- El rentaplats i la rentadora, ben plens: Si són electrodomèstics eficients, i esperem que estiguin plens o fem servir programes de mitja càrrega, estalviarem més que rentant a mà.

- No descongelis aliments sota l’aixeta: Els pots treure amb temps del congelador o fer servir, si en tens, un microones.

- Aprofita l’aigua de bullir per a regar les plantes. També pots aprofitar el doll d’aigua que surt mentre esperes que s’escalfi l’aigua de la dutxa. En comptes de deixar-la perdre, recull-la en un got o amb una galleda i guarda-la per a regar.

- Les plantes, millor autòctones: S’adapten millor al clima i consumeixen menys aigua. Rega-les a la nit, perquè així evitaràs pèrdues per evaporació. I si disposes de sistema de reg, millor gota a gota o aspersors d’alta eficiència.

- Mantingues l’aigua de la piscina: Si la tens sempre en perfectes condicions, evitaràs haver de buidar-la i malgastar aigua.

 

Darrera actualització: 18.01.2024 | 11:32

Imatges