Diumenge es presenta el projecte Els Camins del Paper

Dilluns, 15 de maig de 2017 a les 18:00

Capellades comptarà amb un nou producte turístic a partir d’aquest maig. El Museu Molí Paperer, amb el suport de l’Ajuntament de Capellades, la Diputació de Barcelona, Anoia Turisme i l’ha dissenyat 5 nous itineraris de senderisme per descobrir el paisatge paperer de l’Anoia.

Amb aquest nou projecte, sumat a l’oferta dels dos recursos de primer nivell com són el Museu Molí Paperer i el Parc Prehistòric de l’Abric Romaní, així com a l’arròs paperer com a complement gastronòmic, Capellades es consolida com a un dels principals centres d’interès turístic de la Catalunya Central.

A banda de néixer com a element turístic, el projecte vol reivindicar tot el patrimoni paperer que hi ha a la zona per tal de posar-lo en valor a fi d’assegurar-ne la preservació de cara a les futures generacions.

 

“Els Camins del Paper”

Entre els segles XVIII i XIX, Capellades i el seu entorn van constituir un dels centres paperers més importants de l’Estat espanyol, especialitzat en paper de barba de primera qualitat i paper de fumar. Fabricants com els Romaní, Soteras, Guarro, Serra o Romeu, entre d’altres, abastien gran part del mercat espanyol, d’Amèrica del sud i de Filipines.

En tota la conca fluvial de l’Anoia s’han documentat més de 40 molins paperers.

El paper ha estat fins als nostres dies un dels principals motors de l’economia d’aquest indret. Famílies senceres treballaren en molins paperers, ja fos esquinçant draps, formant el full, preparant la cola, estenent els fulls o bé empaquetant les raimes. Són moltes les generacions que dia a dia han fet un bon paper.

Us proposem recórrer els indrets paperers. Un paisatge industrial format pel riu Anoia, les rieres, els recs, les rescloses i els molins paperers del municipis de Capellades, Vallbona d’Anoia, Piera, La Torre de Claramunt, La Pobla de Claramunt, Carme i Vilanova del Camí.

ITINERARIS:

ITINERARI 01                 CAPELLADES

ITINERARI 02                 CAPELLADES – LA RATA – LA POBLA DE CLARAMUNT

ITINERARI 03                 LA RATA – LA POBLA DE CLARAMUNT –  VILANOVA DEL CAMÍ

ITINERARI 04                 CAPELLADES – CA LA FOU – BEDORC

ITINERARI 05                 CAPELLADES – LA TORRE DE CLARAMUNT – RIERA DE CARME

 

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE:

La presentació del projecte tindrà lloc el diumenge 21 de maig al Museu Molí Paperer de Capellades i està oberta a tothom. Serà en format de matinal. A banda d’explicar el projecte, es farà un recorregut comentat per dos dels cinc itineraris, un a peu i l’altre en bicicleta.

Els recorreguts són circulars, de manera que els participants es tornaran a trobar al Parc de la Bassa, on la jornada finalitzarà amb un tast d’arròs paperer.

PROGRAMA

10.30         Presentació del projecte a la Sala d'actes del Museu Molí Paperer de Capellades.

11.00   Sortida de l'itinerari.01 a peu.

           Sortida de l'itinerari.02 amb bicicleta.

(Rutes comentades)

13.00   Arribada dels participants al Parc de la Bassa

13.30   Tast d'Arròs Paperer.

Darrera actualització: 18.05.2017 | 10:54

Imatges

Vista de Capellades